9 december 2020

Oud-gemeenteraadslid van Utrecht en voorzitter van het bevrijdingsfestival Bouchra Dibi ontmoet voor het eerst van haar leven acteur Edo Brunner. Tijdens de vijf uur durende sloepenroute ‘Wijde Blik en Vecht Zuid’ merken ze dat ze meer gemeen hebben dan ze op het eerste gezicht hadden gedacht.

Om bij de plek te komen waar natuurfotograaf Marvin zijn mooiste prent heeft geschoten, moet hij eerst nog een behoorlijk stuk roeien. Maar de foto van de visarend was het dan ook meer dan de moeite waard.

Gert is de bewoner van het karakteristieke oude treinstation Vinkeveen. Hij is helemaal weg van het landschap dat aan zijn huis grenst, de Demmerikse polder die een aantal jaar geleden is omgetoverd in een vogelparadijs.

Rami en zijn twee dochters zijn gevlucht uit Syrië en dus nog niet zo lang in Utrecht. Toch hebben ze de omgeving al uitgebreid verkend en zijn tot de conclusie gekomen dat Slot Zuylen voor hun de mooiste plek is.

En Slot Zuylen is ook de Tip van de Week. Het museumkasteel heeft een nieuwe directeur en hij verteld waarom je de woonplaats van de familie Van Tuyll van Serooskerke echt moet komen bezoeken.

TIPS

Sloepenroute Wijde Blik & Vecht Zuid
Edo Brunner en Bouchra Dibi hebben heerlijk vijf uur lang met een sloep over de vecht en de Loosdrechtse plassen gevaren. Is dat ook iets voor jou?

De gevarieerde tocht neemt je mee langs vele buitenplaatsen en door de gezellige dorpjes Maarssen, Breukelen en Nieuwersluis. Deze route combineert de beschutting van de Vecht met de weidsheid van de Loosdrechtse plassen. Onderweg kom je langs monumentale kastelen en buitenplaatsen en vaar je door eeuwenoude sluisjes. Ook kun je op meerdere plekken aanmeren om te genieten op een terras of een wandeling te maken.

Meer informatie over deze route vind je hier.

Bij het startpunt van de route aan de Straatweg 60 in Maarssen kun je een sloep oppikken, kijk hier voor alle mogelijkheden voor een sloep huren voor over de Vecht.

Vogelreservaat Demmerik en het Bellopad
Demmerik is een buurtschap van Vinkeveen en biedt eenvoudige toegang tot de polders en het prachtige vogelreservaat. Het is een geweldige plek voor een uitgebreide wandeling. Het begin van de wandeling start je het makkelijkst tegenover het oude stationsgebouw aan de Demmerik 68 in Vinkeveen.

Wil je echt flink wandelen dan is het 20 kilometer lange Bellopad mischien wel wat voor je.

Het Bellopad is een enkelvoudige route die loopt tussen Abcoude en Mijdrecht. Ongeveer de helft van het Bellopad volgt het oude spoor van de Haarlemmermeer-spoorlijnen. De Bello is de beroemdste locomotief van deze route: hij rijdt nog steeds, nu op de museum-spoorlijn van Enkhuizen naar Medemblik.

De andere helft doorkruist een zeer gevarieerd landschap vlak bij Amsterdam en Utrecht: een 6-meter onder NAP gelegen droogmakerij, veenafgravingen, langs de Vinkeveense plassen en het schilderachtige rivierengebied rond het Gein. Tussendoor leidt de route langs vier oude stationnetjes, de stelling van Amsterdam met Fort bij Abcoude, het monumentale gemaal De Ruiter, de slotgracht van het verdwenen kasteel Abcoude en een oude vestigingsplaats van de Vikingen.

Bron:https://www.rtvutrecht.nl/gemist/uitzending/rtvutrecht/mijn-mooiste-plek/20200726-0800/